Robotik Prostat Kanseri Cerrahisi Nedir?
İlerleyen teknoloji sayesinde son yıllarda sağlık alanında kullanımı giderek artan robotik cerrahi, sağladığı avantajlar nedeniyle birçok alanda tercih edilmektedir. Bu yöntem doktorlar tarafından ameliyatlarda gelinen en üst nokta olarak kabul edilmiştir. Robotik cerrahilerde ulaşılan en iyi sonuçlar ve hasta konforu hedeflenen amaçlar arasındadır. Birçok alanda kullanılan robotik cerrahi, genelde 50 yaş üstü erkeklerde görülen prostat kanseri tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Robotik cerrahi sistemi; ameliyatların son derece hassas ve keskinlikle yapılmasını sağlamak için görüntüyü büyütme ve daha yakın çalışma imkânı sunduğu için risk oranını azaltmaktadır.
Robotik cerrahi, bilgisayar temeline dayalı olarak zararın en aza inmesine olanak sağlar. Daha önceleri laparoskopik olarak yapılan prostat ameliyatları, 2001 yılından itibaren robotik olarak yapılmaya başlamıştır. Karın duvarına açılan 6 tane 2-2,5 santimlik deliklerden kamera sokulmak suretiyle cerrahın uzaktan kumanda ile robotun kollarını ve kamera sistemini yöneterek ameliyatı gerçekleştirmesidir. Üç boyutlu, yüksek çözünürlüklü olan ve on kat daha büyük görüntü sağlayan bu cerrahi işlem vücuda yerleştirilen robotik kollarla yapılmaktadır. İnce ve minik uçlardan oluşan bu kollar üç boyutta toplam 540 derece hareket kabiliyeti ile cerrahlara çok yönlü ameliyat gerçekleştirme olanağı sunmaktadır. Böylece ameliyat sırasında el titreme ya da istenilen alana erişememe gibi sorunlar ortadan kalkmış olur. Prostat cerrahisinde önemli olan idrar kontrolü ve cinsel fonksiyonların geri kazanılmasıdır. Robotla yapılan prostat ameliyatlarında idrar kaçırma oranı sıfırdır. Her şeyin daha net görüldüğü robotik cerrahi sisteminde sertleşmeyi sağlayan sinirlerin zarar görme ihtimali daha azdır. Daha net görüldüğü için kanserli prostat dokulara zarar vermeden kolayca çıkarılabilmektedir.
Robotik cerrahi diğer yöntemlere göre hastalara daha çok avantaj sağlamaktadır. Hastalarda daha az kan kaybı ve ağrı olmaktadır. İyileşme süresi daha kısa olmakla beraber hastalar ameliyat sonrası ikinci gün evlerine gidebilmektedir. İkinci veya üçüncü haftalarında normal hayatlarına ve iş yaşamlarına dönebilmektedir. Ayrıca estetik olarak daha iyi sonuçlar alınması, idrar kontrolü, cinsel fonksiyonların daha erken geri kazanılması ve daha az komplikasyon da sağladığı yararlar arasındadır. Robotik cerrahinin prostat ameliyatlarındaki etkinliği belirgin şekilde yüksektir.