Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Aşçıoğlu Plaza No: 17 Kat:4 Daire:9 Şişli/Fulya

Prostat Büyümesi

Prostat büyümesi (Benign Prostat Hiperplazis)

Prostat büyümesi, tıbbi muayene sırasında bir doktor tarafından incelendiğinde sıklıkla gözlemlenebilir. En büyük değişiklik, enflamatuar sürecin seyrinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu olgu neticesinde hasta da prostatit geliştirebilir. Doku büyüklüğündeki artışın nedenini belirlemek imkânsızdır. Bu nedenle, herhangi bir rahatsızlık belirtisi varsa hemen bir doktora gitmelidir.

Prostat nedir?

Prostat küçük boyutlara sahip bezdir. Şekil olarak bir kestaneye benzer. Bez, üretranın üst kısmında, mesanenin (idrar tobasının) altında ve rektumun önünde bulunur. Prostat, erkeklerin üreme sisteminin ana bileşenlerinden biridir. Prostat’ın birçok işlevi vardır, bunlardan biri sperm oluşturulmasıdır. Özellikle orta yaş sonrasında görülen prostat büyümesi en basit ifade ile prostat bezinde yer alan iyi huylu bir tümör olarak tanımlanmaktadır. Tıp dilinde Benign Prostat Hiperplazis olarak bilinir.

Bazı hastalıklar prostat büyüklüğünü değiştirebilir. Belirtilere sahipseniz, erkenden bir doktora gitmelisiniz. Büyümüş bir prostatın derhal tedaviye ihtiyacı vardır. Öncelikle, kapsamlı bir inceleme yapıp hastalığın nedenini belirlemek gerekir. Yeterli terapiyi doğru bir şekilde uzman bir doktor teşhis edebilir ve reçete edebilir. Erken teşhisin prostat tedavisinde çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Tedavi olunmazsa idrar yolları iltihaplanmaları nadiren böbrek yetmezliği ve idrardan kan gelmesi durumları ortaya çıka bilir.

Büyümüş prostat hakkında bilmeniz gerekenler?

Prostat büyümesi, vücutta belirli patolojilerin varlığına işaret eder. Bir çocuk doğduğunda, prostat bezinin küçük bir boyutu vardır. Ergenlik döneminde gençler testosteron üretimi geliştirir. Sonuç olarak prostat büyümesi meydana gelir. Tam olarak prostat 17 yaşında çalışmaya başlar. Sonraki dönemde, 20 yaşta prostat büyümesi yavaşlar. Bez sorunlara neden olmaz. Genişlemiş prostatın 30 yaşındaki erkeklerin yalnızca % 10’unda ortaya çıktığını belirtmek gerekir. Prostat bezinin bu büyümesinde durmaz. İkinci sıçrama 40 yaşına doğru gerçekleşir. 60 yaşa doğru ise erkeklerin % 50’den fazlası prostat büyümesine maruz kalır.

Patolojinin belirtileri

Prostat büyümesi durumunda bir erkeği çok rahatsız edebilir. Patolojinin başlıca belirtisi idrara çıkma sürecinde güçlüktür. Bu belirti böyle bir soruna rastlayan hemen hemen tüm hastalarda görülür.

Hastalık semptomları bazen hafif olabilir. Sonuçta, büyümüş prostatın basıncı mesanenin kasları tarafından bir dereceye kadar telafi edilebilir. Büyümüş prostat genellikle üretranın üzerine bastırır. Bu, idrarın kesilmesine veya sıkıştığına işaret edebilir. Bu işaretlere ek olarak, hasta şunları yaşayabilir: mesanenin boşaltılmasıyla oluşan rahatsızlık, bazı durumlarda idrar boşaltılmaya devam eder, idrara çıkma sürecindeki zorluk. İdrar akışında zorluk ve boşaltım sırasında ağrı. Menide ya da idrar da kan görüle biliri. Bu semptomların şiddeti, büyümüş prostatın rahatsızlık aşamasına bağlıdır. Kemik ağrıları, kasık bölgesinde rahatsızlık ve sertleşme bozuklukları da belirtiler arasındadır. Tedavi de bu göstergelere bağlıdır.