Plazmakinetik Yöntemi ile Prostat Tedavisi
Prostat adenomu idrara çıkma bozukluklarıyla kendini belli eder; özellikle gece sıklıkla tuvalete gitmeye zorlanır, ağrı ve yanma hisseder ve idrara çıktığında da zorlama olur. 40’lı yaşlarda büyümeye başlayan prostat 50’li yaşlardan sonra belirtileri göstermeye başlar. Belirtiler gece sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, sık sık idrar yapma isteği ve idrarın zor akması gibidir. Bazen de hastada bu belirtilerin yanı sıra ani idrar tıkanıklığı, mesane taşları veya böbreklerde genişleme veya sperm ya da idrardan kan gelmesidir.
Prostat ileriki yaşlarda yaşam kalitesini düşüren bir sorundur. Prostat büyümesinin iyi huylu olması durumunda tedaviye ilaçla başlanır, ilaç tedavisinden fayda sağlamadığı durumda ise cerrahi yöntemlere başvurulur.
Cerrahi müdahale özellikleri
Büyümüş bir prostat ile yapılan ameliyat etkili ve radikal bir tedavi yöntemidir, ancak başta enfeksiyon olmak üzere bazı riskleri vardır. Bu cerrahiden sonra istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Hasta, mesaneden kontrolsüz akışkanlık ve üretranın daralması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Hastanın şu durumlarda bir cerrahi müdahele gerçekleştirmesi önerilmez:
- Diabetes mellitus;
- Böbrek, akciğer, kalp gibi ciddi hastalıklar;
- Zihinsel bozukluklar;
- Karaciğer sirozu.
Ameliyatla büyümüş bir prostatı tedavi etmek için en yaygın yol, transüretral cerrahi ve prostatektomidir. Birinci durumda, bez üretra yoluyla çıkarılır ve ikinci aşamada karın duvarı kesilir.
Plazma Kinetik Yöntem
Kapalı prostat ameliyatı yöntem ile gerçekleştirilen ve Plazma Kinetik TUR adı verilen yöntem ile ameliyat işlemi penisten girilerek ağrısız ve acısız olarak parça parça alınır ya da buharlaştırılarak temizlenme işlemidir. Çıkarılan parça patoljiye gönderilerek iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu araştırılır. Uygulamada, plazma kinetik enerji kaynağı kullanıldığı için oldukça avantajlıdır. En önemli avantajlarından birisi hastadan elektrik akımı geçmeme özelliğidir. Bu şekilde, kalp pili olan hastalarda dahi pilin elektrik akımından etkilenmesi gibi bir problem olmaz ve güvenle tercih edilir. Yine bir başka avantajı operasyon süresinin oldukça kısa olmasıdır. Hastada sonda kalma süresinin daha az olması ise bu yöntemin başka bir ayrıcalığıdır. Plazma kinetik yöntemiyle mesane kanserlerinin kapalı yöntem tedavisi de gerçekleştirilebiliyor.
Doktor hangi tedavi yöntemini seçerse seçsin, temel terapiye ek olarak, bu hastalıklarda gösterilen hafif fiziksel egzersizleri düzenli olarak yapmak faydalı olacaktır.