Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Aşçıoğlu Plaza No: 17 Kat:4 Daire:9 Şişli/Fulya

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri, tüm dünyada erkeklerde en sık görülen ikinci iç organ kanser türü olarak bilinmektedir. Yaygın bir şekilde görülen prostat kanserinin, yaklaşık olarak her 6 erkekten birinde görüldüğü saptanmıştır. Yapılan araştırmalara göre, her 38 erkekten birinin bu hastalık nedeniyle hayatının sonlandığı görülmektedir. Erken tanı ve tedavi, prostat kanserinin önlenmesi ve tedavisinde çok önemlidir. PSA (prostat spesifik antijen) testi yapılarak prostat kanserinin erken tanısının konması ve tedaviye erken evrelerde başlanarak, başarılı sonuçlar elde edilmesi mümkündür. Prostat kanseri erken belirti vermediğinden, düzenli aralıklarla doktor kontrolü gerekmektedir. Kan tahlili yapılarak bakılan PSA testindeki değerlerin yükselmesiyle veya Rektal muayene ile saptanan hastalık için, tetkiklerin düzenli aralıklarla yapılması hayati önem taşımaktadır. Üroloji uzmanı tarafından yapılan Rektal muayene sırasında, ürolog prostatın dış yüzeyinde tümör açısından şüpheli herhangi bir sertlik ya da düzensizlik olup olmadığını kontrol edebilmektedir. Her erkeğin özellikle kırk yaşından sonra düzenli olarak üroloji uzmanına görünmesi şarttır.

 

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri, sinsi seyreden bir hastalık olduğundan hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle hastalar idrar yaparken zorluk ve kanama, menide kan, sırt, bel, kalça ve uylukta ağrı şikâyetleri olduğunda mutlaka üroloji uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Bu belirtiler, kanser belirtisi olabileceği gibi kanser dışı rahatsızlıklar nedeniyle de olabilmektedir. Prostat büyümesi ve idrar yollarında oluşan iltihaplarda da bu tür belirtiler görülmektedir. Sorun her ne olursa olsun, doğru ve zamanında yapılan teşhis hastalıkların erken tedavisinde önemlidir. Düzenli doktor kontrolü sağlıklı bir yaşam için önemlidir.

 

Prostat Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Prostat kanseri tedavisinde; hastalığın evresi, kanserin yayılma durumu, hastanın sağlık durumu göz önünde bulundurularak bir tedavi programı uygulanmaktadır. Hastalık erken evrede ise; hastalığın yakın takibi yapılarak, hastanın durumu izlenir. Bu dönemde ilaç tedavisi ile doktorlar şikâyetlerin giderilmesini ve hastanın belirtiler açısından rahatlamasını sağlamaktadırlar. Diğer yöntem ise cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi yöntemi, prostat kanserinde en yaygın ve etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Cerrahi tedavide prostatın tamamı alınarak hasta tedavi edilmektedir.