Lazer Yöntemi Prostat Tedavisi
Belirgin klinik bulgularla tespit edilen prostat büyümesi için farklı cerrahi müdahale yöntemleri vardır. Günümüzde iyi huylu prostat büyümesi (Benign prostat hiperplazisi – BPH) için ameliyat bakımı hem geleneksel cerrahi hem de son teknolojileri (lazer, radyo dalgası, plazma) kullanarak çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Bir seansta prostat adenomu için bir tedavi yöntemi bile vardır. Açık ve kapalı (yani bir kesi oluşturulmadan, idrar yollarından girilerek) yöntemler ile ameliyat yöntemleri vardır. Lazer tedavi yöntemi bu tıkanıklığın açılması ve hastanın yeniden rahat bir şekilde idrar yapması için uygulanan kapalı ameliyatlardandır.
Bu yöntemlerden Adenomektomi, geleneksel bir şekilde yapılır, genel anestezi gerektirir ve kontrendikasyonları vardır. Transüretral rezeksiyon, hiperplastik prostat dokusunun üretra yoluyla girişi ile cerrahi olarak çıkarılmasıdır ve endoskopik tekniklerdendir. Buna ek olarak, iğne benzeri elektrotlar prostat dokusuna enjekte edildiğinde ve dokular lokal olarak pıhtılaştığında iğne ablasyon gibi mini müdahaleler kullanılır. Bu tür cerrahi daha nazik bir tedavi metodudur, lokal anestezi ile cerrahi müdahalelerin yapılmasına izin verir.
Lazer yöntemi ile prostat tedavisinin avantajları nelerdir?
İyi huylu prostatik hiperplazi cerrahisinde modern yöntemler arasında ameliyat yardımcıları için bir holmiyum lazer kullanımı hastalar arasında iyi değerlendirmelere sahiptir. Lazer yöntemi, idrarın dışarı akmasını önleyen prostat adenom dokusunun çıkarılmasından oluşur. Lazer kullanılarak yukarıda belirtilen durumlar için yapılan operasyonlar bazı avantajlar getirir. Bunlardan bir tanesi prostatın buharlaştırılması esnasında minimal invaziv, hedeflenmiş ve yönetilebilir etkileri, çıkarılması gereken dokunun paralel koagülasyonunda kanama ve enfeksiyöz komplikasyonların riskinde önemli bir azalma olmasıdır. Kanamanın oldukça az olması ve bu nedenle kan kaybının çok düşük seviyelerde olması önemlidir. Kanama az olduğu için takılan sonda daha az süre kalmaktadır. Ameliyat sırasında serum fizyolojik kullanılabildiği için, diğer yıkama sıvıları kullanıldığında ortaya çıkan ve kana göre daha düşük yoğunlukta olan bu sıvıların kana geçmesi sonucu ortaya çıkan bir takım problemler de pek görülmemektedir. Bu ameliyatlar gerektiğinde lokal anestezi ile yapmanın mümkün olması da başka bir avantajıdır. Hastanede kalış süresi kısadır.
Lazerle buharlaştırmanın en yenilikçi yöntemi glandüler dokunun buharlaşmasıdır. Böyle bir müdahaleden sonra bir hastanın rehabilitasyon süreci uzun değildir ve yüksek maaliyet gerektirmez. Lazer yöntemi, özellikle şiddetli diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığına eşlik eden patolojiler için endikedir. BPH, lazer tedavisi için fiyatlar cerrahi düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu yenilikçi bir teknik olduğundan, bu ekipman her yerde bulunmayabilir. Prostat hastalığında lazer tedavisi, son teknolojik gelişmelere uygun şekilde yeni cihazlarla hastaların kullanımına sunulmuştur.