Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Adres

Teşvikiye Mah. Hakkı Yeten Cad. Aşçıoğlu Plaza No: 17 Kat:4 Daire:9 Şişli/Fulya

Prostat Enfeksiyonu

Prostat Enfeksiyonu (Prostatit)

Prostat iltihaplanması ya da enfeksiyonu olarak da bilinen Prostatit Prostat bezinin iltihaplanmasına denir. Birçok prostat enfeksiyonu türü vardır. Her birinin belirtileri farklıdır. Prostat bezi mesanenin hemen altında bulunur. Prostatitin ana semptomlarından biri idrar yapmanın zorluğudur. Bu aynı zamanda prostat kanseri belirtisi de olabilir. Prostatit semptomları kural olarak, elli yaşın üzerindeki erkeklerde görülür. Bu, gençlerin bu hastalığa yakalanmadığı anlamına gelmez. Enfeksiyon, hastanın kendisi veya rutin muayene sırasında doktoru tarafından teşhis edilebilir.

Akut bakteriyel prostatit

Bu enfeksiyon teşhisi en kolay yöntemdir. Prostatite idrar yolu enfeksiyonu eşlik eder. İdrarda, bakteri ve beyaz kan hücrelerinin varlığı tespitt edilir. Akut bakteriyel prostatitin ana semptomu idrar yapmada güçlüktür. Akut bakteriyel prostatit, kural olarak, antibiyotiklerle tedavi edilir. Bu prostat enfeksiyonunun sık görülen semptomları şunlardır:

  1. Ateş,
    2. Cinsel organlarda ağrı,
    3. Sırt ağrısı,
    4. Sık idrara çıkma,
    5. İdrar ve / veya ağrılı idrara çıkma sırasında yanma,
    6. Kötü kokulu idrar,
    7. Dışkılama ile ilgili zorluklar.

Kronik bakteriyel prostatit

Kronik bakteriyel prostatit enfeksiyonu nadirdir. Bu, tekrarlayan bir enfeksiyon veya inflamasyon türüdür. Tekrarlayan bir enfeksiyon, prostat bezinin işleyişindeki problemlerin bir göstergesidir. Kronik bakteriyel prostatit de mesaneye yayılabilir. Başarılı bir tedavi için doğru tanı koymak önemlidir. Başta tedavi için antibiyotikler ve non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar reçete edilir. Semptomlar akut bakteriyel prostatit ile benzerdir. Bunlar arasında şunlar bulunur:

  1. Sık idrara çıkma isteği,
    2. İdrar sırasında veya sonrasında ağrı,
    3. Alt sırt ağrısı,
    4. Testislerde ağrı,
    5. Kas ve eklem ağrısı.

Kronik bakteriyel olmayan prostatit 

Bu, prostatitin en yaygın şeklidir. Bakteriyel prostatitten yaklaşık sekiz kez daha sık görülür. Bu tür prostat enfeksiyonu ile testler olumsuz sonuç verir. Kronik bakteriyel olmayan prostatit her yaş grubundaki erkekleri etkiler. Prostat bezinin bu tip enfeksiyonu genellikle infertilite vakasında bulunur. Bu enfeksiyon türü ile gözlenen belirtiler aşağıda listelenmiştir:

  1. İdrar sırasında ve sonrasında yanma,
    2. Genital bölgede ağrı,
    3. Dışkılama ile ilgili zorluklar,
    4. Boşalma sırasında ağrı.

 

Prostatite neden olan başlıca enfeksiyonlar şunlardır:

Prostatitin pek çok farklı sınıflaması vardır. Sınıflamalardan bir tanesi doğrudan hastalığa neden olan enfeksiyon ile ilgilidir.

  1. Bakteriyel prostatit ve bakteriyel enfeksiyon.
  2. Viral enfeksiyonlar ve viral prostatit.
  3. Mycoplasma prostatiti ve mikroplazma enfeksiyonları.
  4. Bel soğukluk prostatiti.
  5. Prostatite neden olan klamidya enfeksiyonları.
  6. Trikomonas enfeksiyonu.
  7. Tüberküloz prostatit ve tüberküloz enfeksiyonları.
  8. Mantar enfeksiyonları.
  9. Karışık tip enfeksiyonları. Bu durumda, prostatit, örneğin mantar ve bakteriyel gibi birçok enfeksiyona ya da diğerlerine neden olabilir.

Enfeksiyonlardan nasıl kaçınılır?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kimsede bağışıklık yoktur. Fakat onlardan kaçınmak için,  düzenli olarak yapılması gereken bazı eylemler konusunda tüm tedbirler hatırlanmalıdır. Örneğin korumalı seks, düzenli bir cinsel yaşam gibi. Başarısızlığı mantar gelişimine ve prostatite yol açan enfeksiyonlara yol açan kişisel hijyen kurallarını sürekli olarak hatırlamak gerekir.

Prostatit gelişimine katkıda bulunan enfeksiyonlar idrar yollarında rektumda bulunan mikroflora ile taşınabilir. Bu yüzden, anal seksten kaçınmalıdır. Yılda yaklaşık bir kez bile olsa düzenli olarak bir üroloğa tıbbi muayene yapmak çok önemlidir.