Böbrek Taşında Perkütan Nefrolitotomi Nedir?
Böbrek taşları, kişilere acı verici ağrılara ve farklı sorunlara sebep olan bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman hayat kalitesini etkileyen ve dinmeyen sancılara sebep olan rahatsızlığın, bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Böbrek taşlarının sebepleri; genetik yatkınlık, dengesiz beslenme ve bol su içmemektir. Böbrek taşı olan kişilerin doktora başvurmaları gerekmektedir. Böbrek taşı kendiliğinden düşmeyecek şekilde büyük ve sert ise, taş kırma yolu ile tedavi edilememektedir. Bu nedenle farklı yöntemler uygulanarak alınması gündeme gelmektedir. Bu yöntemlerden bir tanesi de Perkütan Nefrolitotomi(PNL) adı verilen yöntemdir.
Perkütan Nefrolitotomi Nedir?
“Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı” anlamına gelen bu yöntem diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen, 2 santimetre ve üzerindeki böbrek taşlarının alınması amacıyla uygulanan bir operasyon yöntemidir. Böbrekten taşların kesilerek çıkartılması anlamına gelen “Perkütan Nefrolitotomi (PNL)” ilk kez 1973 yılında İsveç’te uygulanmıştır. Bu yöntem ile hastanın sırt bölgesine ufak bir kesi yapılarak (yaklaşık 8 ya da 9 milimetre) “nefroskop” adı verilen optik bir araç geçirilerek uygulanmaktadır. Bu şekilde nefroskop ile böbrekteki taşlar parçalanarak, açılan kesi bölgesinden dışarı çıkartılmaktadır. Geliştirilen bu yöntem, açık cerrahi taş operasyonlarına alternatif olarak geliştirilmiş etkili bir tedavi yöntemidir.
Perkütan Nefrolitotomi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Perkütan Nefrolitotomi operasyonu, böbrek taşı konusunda uzman, deneyimli bir cerrah tarafından uygulanmalıdır. Böbrek taşı konusunda bu yöntemi defalarca uygulamış bir uzman ile düşük riskli bir yöntem olarak bilinmektedir. Yöntemi uygulayacak uzman, öncelikle gerekli detayları planlayarak, tetkikleri uyguladıktan sonra tedavi yöntemini uygulamaya koymalıdır. Ameliyat esnasında teknik yeterliliği sağlayan, yüksek teknolojiye sahip aletlerin ve tıbbi malzemelerin bulunması riski en aza indiren unsurlardır. Operasyon esnasında, doktor sırt bölgesinden bir iğne iletir ve iğnenin içinden geçen tel ile sorunlu bölgeye ulaşılır. Bu tel aracılığıyla daha kalın iğneler bölgeye ulaştırılmaktadır. Uygun genişliğe ulaşıldığında, tüp ile böbrek arasında sabitlenir. Sabitlenen tüp içerisinde nefroskop ile böbrek içine ulaşılır. Böylece lazer, Ultrason ve mekanik cihazlar ile taşlar parçalanır. Açılan parça taşların çıkarılması sonucunda işlem tamamlanır.