Böbrek Kanseri Nedir?
Böbrek kanseri, ürolojik kanserler arasında önemli bir konumdadır. Tüm kanser türlerinin hayati tehlikesi olsa da, bazı kanser türlerinin erken evrelerinde belirti görülmemesi tanı ve tedavinin gecikmesine neden olmaktadır. Böbrek kanseri ise, diğer kanser türlerine göre erken belirtiler göstermektedir. Bu nedenle erken teşhisi nedeniyle tedavi olma oranı yüksek görülmektedir. Böbrek kanserinin iki türde olduğu bilinmektedir. Böbrek kanserini en sık görüldüğü yer, böbreğin et kısmında görülen kanser türüdür. Bu kanser türü yaygınlıkla görülen bir kanser türüdür. Diğer böbrek kanseri türü ise böbrekte yer alan kanalcıklarının birleşmesinden olan havuz kısmında gelişen kanserdir. Bu kanser türü, etli kısımda oluşan kanser türüne göre daha nadir görülmektedir. Böbrek kanserinin oluşma nedenleri arasında genetik faktörler bulunmaktadır. Genetik faktörlerin yanı sıra hastanın yaşam şekli de tüm kanser türlerinde olduğu gibi önemli bir husustur. Bireylerin yüksek tansiyon sorunu olması, şişmanlık, düzenli beslenmeme, sigara kullanımı ve spordan uzak bir yaşam böbrek kanserinin sebepleri arasında başta gelmektedir.
Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?
İnsan yaşamı boyunca, düzenli sağlık taramasından geçmek önemlidir. Böbrek kanserleri henüz belirti vermeden önce yapılan Ultrason tetkiki sırasında fark edilebilmektedir. Bu nedenle düzenli kontrolden geçen bireylerde, böbrek kanseri erken evrede fark edilebilmektedir. Kanserin belirtileri şunlardır; idrarda kanama, idrar yapımında zorluk, böbrek bölgesi ve çevresinde ağrı ve o bölgede hissedilen sertlik, böbrek kanserinin belirtileri arasında gösterilmektedir. Bu belirtiler başka bir hastalık ile karıştırılabileceğinden, bireylerin paniğe kapılmadan önce mutlaka geç kalmadan uzmana görünmesi gerekmektedir. Uzman tarafından istenilen idrar testi ve Ultrason görüntülemesi sonucunda hastalığın teşhisi ve tedavi yapılmaktadır.
Böbrek Kanserinin Tedavisi Nasıldır?
Böbrek kanseri teşhisi yapıldıktan sonra, vakit kaybetmeden yapılan cerrahi işlem ile hastalık tedavi edilmektedir. Deneyimli uzmanlar tarafından yapılan cerrahi müdahale sırasında, tümör uzak bölgelere yayılmamış ise cerrahi tedavi yeterli gelmektedir. Böbrek çevresine yayılmış tümör varlığında ise çevredeki dokuların da cerrahi yöntemle çıkarılması gerekmektedir. Yapılan bu cerrahi işleme “Radikal Nefrektomi” adı verilmektedir. Radikal Nefrektomi, hastaya Genel Anestezi verilerek yapılmaktadır.